Scuba-Eco


Als ambassadeur van de onderwaterwereld voel je je als duiker verantwoordelijk voor een goed milieu. We roepen duikers op een structurele bijdrage te leveren aan het beschermen van het onderwaterleven. Doe daarom mee met het Scuba-Eco project en haal je PADI Scuba-Eco specialty!

Vraag jij je wel eens af hoe het komt dat je op dezelfde duikstek de ene duik goed zicht hebt en de duik erna ineens geen hand voor ogen kunt zien? Sterker nog dat het zicht binnen één duik al enorm kan verschillen als je bijvoorbeeld dieper onder water zit. Veel van deze vragen zijn te beantwoorden als je meer weet over de hoeveelheid voedingsstoffen (nutriënten) die in het water beschikbaar zijn voor alles wat daarin groeit en bloeit. Dit verschilt per duikplek, maar ook in de tijd en met de diepte op dezelfde duikplek. Wat gebeurt er als er te weinig nutriënten beschikbaar zijn? Of juist te veel? De laatste vraag is waar het tijdens deze cursus vooral om gaat. Wat zijn de gevolgen van te veel voedingsstoffen in het water? Welke problemen kan dat veroorzaken voor het leven onder water? En wat kunnen we eraan doen om deze te voorkomen? “Water vervuilen met reactieve stikstof zou wel eens net zo’n ernstig probleem kunnen blijken te zijn als het vervuilen van de lucht met koolstofdioxide (het broeikas effect)”. (Galloway, 2008)

De specialty wordt gegeven door marien bioloog en PADI Master Instructor Suzanne Wartenbergh. Tijdens het theorie gedeelte van de opleiding leert zij je meer over de relaties tussen voedingsstoffen, planten en dieren in en om het water; het voedselweb. Daarnaast leer je wat er gebeurt als de normale relaties binnen dit web worden verstoord, door bijvoorbeeld menselijke invloeden. Denk hierbij aan zaken als het ongemerkt “overbemesten” van water (eutrofiëring). Voor de praktijk gaan we naar de Bosmolenplas. Daar neem je zelf watermonsters op verschillende dieptes en meet je de waterkwaliteit op dat moment. Tijdens deze leuke cursus leer je dus niet alleen veel, maar draag je een steentje bij aan het beschermen van de onderwaterwereld!
Om je in te schrijven neem je contact op met Suzanne Wartenbergh